Jdi na obsah Jdi na menu
 

Nápady na výlety

 

Nápady na výlety:

 

 

 Zámek Humprecht

www.humprecht.cz

 Zámek vystavěl italský architekt jménem Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 jako letní a lovecké sídlo pro hraběte Jana Humprechta Czernina z Chudenic. Stavba byla vybudována ve stylu raného baroka s prvky pozdní renesance a manýrismu. V roce 1678 zámek několikrát zasáhl blesk a Humprecht vyhořel. Během dvou let byl opraven a přistavěno bylo jedno patro. 

 

 
 

Hrad Kost  (4 km)

 http://www.hrad-kost.cz/

Gotický hrad založený Benešem z Vartemberka před r. 1349, po r. 1370 radikálně přestavěn. R.1524 v držení Biberštejnů, renesanční přestavba. V 16. století za Lobkoviců postaveny nové hospodářské budovy. Konec rezidenčí funkce r. 1590 za Oldřicha Felixe z Lobkovic.

 

Zábava a sport:

Nově otevřené golfové hřiště, 5 km daleko:

img-20190711-wa0005.jpg

 

 

 

 

 

 

 

https://www.agosek.cz

Dále :

http://www.horolezeckastenasobotka.cz/

http://www.sobotka.estranky.cz/

 

Město Sobotka pořádá:

http://www.sramkovasobotka.cz/

http://www.sobotecky-jarmark.cz/

http://www.franasramek.cz/

 

Vzdálenější památky

 

 

 Trosky

zřícenina hradu

Hrad založený Čeňkem z Vatemberka na konci 14. století. Dobyt vojskem krále Jiřího z Poděbrad roku 1467. Po třicetileté válce již zříceninou.

 http://www.interregion.cz/turistika/hrady_zamky/trosky/trosky_hrad.htm

  

 Pařez

zřícenina hradu

Pozůstatky hradu poprvé připomínaného r. 1403. Zanikl zřejmě v době husitských válek. Jako zřícenina se uvádí v r. 1430. Dochovány zbytky zdí věže, paláce a hradeb, světničky vysekané do skály.

 

 Hrubá Skála

zámek

Původně hrad ze 14. stol. V renesanci rozšiřován a přestavován na zámek. Po třicetileté válce měl být na císařský příkaz zbořen. Nakonec byl zasypán jen příkop. Později přestaven v novogotickém stylu.

  

 Kavčiny (10.1 km)

zaniklý hrad

Pozůstatky po hradu ze 14. st. Sloužil zřejmě jako předsunuté opevnění blízkého Valdštejna. Zničen r. 1440, kdy byl spolu s Valdštejnem dobyt zemskou hotovostí. Stavba byla dřevěná, dochováno podvalí a místnosti zasekané do skály.

 

 Valdštejn

hrad

Zřícenina gotického skalního hradu ze 13. stol., romanticky upravená. V 18. stol. se stala známým poutním místem. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého.

 

 Brada

torzo hradu

Nevýrazná zřícenina hradu založeného v pol. 13. století Načeratem Hronovicem. Zpustl během posl. třetiny 15. století od roku 1500 je již uváděn jako pustý. Zbytky hradu silně poničeny během prusko-rakouské války r. 1866 a později těžbou pískovce.

 

 Vokšice

zámek

Původně barokní zámek založil před r. 1660 Jindřich Šlik. Kolem r. 1820 byl empírově upraven. V někdejší zámecké zahradě se zachovala zajímavá sala terrena a sýpky. Po r. 1989 byl zámek vrácen rodině Schliků.

 

Drábské světničky, Mnichovo Hradiště - Dneboh

zřícenina hradu

Areál skalního hradu ze 13. stol. na sedmi pískovcových blocích s převažující dřevěnou zástavbou. V 15. století opuštěn. Dochováno množství stop po zakládání dřevěných konstrukcí.

 

 Rotštejn, Bělá

zřícenina hradu

Kdysi mohutný hrad byl postaven ve 2. pol. 13. st. R.1514 byl zmiňován jako pustý. Za třicetiletéleté války zde v dutinách skal budovalo příbytky prchající obyvatelstvo.

 

 Sychrov

zámek s krásnými zahradami

Kníže Karel Alain z bretaňského rodu Rohanů přestavil r. 1822 starší zámek na zámek dvoupatrový, čtyřkřídlý s vnitřním nádvořím. Do dnešní novogotické podoby upraven v létech 1847-62 (tehdy přistavěny dvě věže).

 

Mladá Boleslav, Muzeum Mladoboleslavska

 

Gotický hrad, původně knížecí z 10. stol., rozšířený pozdně goticky a upravený renesančně. R. 1648 pobořen. V 18. stol. přestavěn I. Palliardim na kasárny, obnoven v 19. stol.

 

Prachovské skály